Erasmus+ partnerségi pályázat 2017-2019

Erasmus+ KA-2 pályázat összefoglalója

 

Az Erasmus+ Program részeként az Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek alprogram keretében megvalósuló, 2017-1-HU01-KA219-036019_1 szerződésszámú projektünk címe:
Transform our Schools' Climate across Europe by Peer Mediation Based on Nonviolent Communication ("Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció révén").

A pályázat összesen 113 255 €-ból valósulhat meg, a makói SZIGNUM iskola koordinátor intézményként ebből 19 660 € támogatást kap.

Partner országok: Magyarország (Makó), Magyarország (Bak), Finnország (Jokirinne), Olaszország (Partinico), Portugália (Seixal), Törökország (Gaziantep)
A projekt időkeretei: 25 hónap (2017.10.01 - 2019.10.31.).

(Több információ a projektről)

 


2018.05.14 - 18.

 

3. ERASMUS+ nemzetközi találkozó, Makó

Két éves ERASMUS+ projektünk 3. nemzetközi találkozóját rendeztük meg Makón. Ez volt az első olyan alkalom, amikor tanulók is részt vettek a találkozón. Négy nemzet képviseltette magát: Portugáliából 3 tanár és 6 diák, Olaszországból 3 kolléga és 8 tanuló, 2 finn tanár és 4 diák, illetve a makói és a baki kollégák meg tanulók találkoztak iskolánkban.

A hétfői nap közös óralátogatással kezdődött, ahol Mészáros Ildikó óráján József Attila egyik versével kerültek közelebb magyar nyelvünkhöz, Baloghné Kovács Éva óráján pedig egyszerű angol kifejezéseket tanulhattak együtt negyedikeseinkkel. Ebéd után rövid városnézés következett, amit a városházán tartott ünnepélyes polgármesteri fogadás zárt. Délután az iskola tornatermében került sor a hét nyitó ünnepségére – ahol a résztvevő országok bemutatkoztak rövid prezentációk és előadások, táncok formájában, majd zárásul elénekelték a himnuszokat. A műsor után a külföldi diákok „hazamentek” a vendéglátó családokhoz, a tanárok pedig a kollégiumban egyeztettek a projekt alakulásáról, következő eseményeiről.

Kedden délelőtt a kollégium adott otthont a képzéseknek: a tanárok számára Rambala Éva tartott tréninget, míg a gyereksereggel a baki partnerintézmény két tanára: Reizer Ferencné és Kiss-Molnár Brigitta, valamint Molnárné Gyuris Edit foglalkozott. A délelőtti esőfelhők végül elvonultak, így délben kivonulhattunk a Maros-partra, ahol a Zöldházban elfogyasztottuk a finom pörköltet. Ebéd után a Kalandpart vendégei voltunk.

Szerdán délelőtt ismét továbbképzés és játékos foglalkozás volt napirenden, délután pedig Szegedre látogatott a csoport. Ott az Agora Láthatatlan kiállítás című programján és egy érzékenyítő tevékenységen vettek részt, majd nagy séta következett a városban: felfedezték a Dómot és kikapcsolódtak egy játszótéren is.

Csütörtök reggel vendégeink elbúcsúztak iskolánktól és Makótól is, hogy Kinga nővér, Gulyásné Auffenberg Noémi és Leo Langlois tanárok vezetésével Budapestre távozzanak. Ott sétahajóztak egyet, megmászták a Gellért-hegyet, megtekintették a Szent István bazilikát és a Parlament épületét is. Közben találtak helyet és időt arra is, hogy nagyokat játsszanak, újabbnál újabb ismereteket gyűjtsenek egymás országairól, szokásairól.

Este a Patrona Hungariae iskolában vacsoráztak, és ott volt a szállásuk is.

Pénteken, a nemzetközi találkozó utolsó napján az elmúlt napok értékelése és a tanúsítványok kiosztása zárta a közös programok sorát. Ebéd után elbúcsúztunk egymástól, és élményekkel meg hasznos új ismeretekkel, barátságokkal a szívekben mindenki indulhatott hazafelé. Ki-ki a saját országába, városába és iskolájába, hogy otthon tovább adja a projekt legfőbb üzenetét: ha tisztában vagyunk érzelmeink természetével és hogy milyen szükségletek állnak mögöttük, akkor képessé válhatunk építeni egy harmonikusabb világot.

Az öt napos programot gondos előkészítés előzte meg, melyben a projekt team mellett az Erasmus+ szakkör tanulói is aktívan részt vettek, és kivették a részüket a megnyitó ünnepségből, a továbbképzésekből és még a külföldi tanulóknak is elsősorban ők voltak a vendéglátóik. Név szerint a következőknek köszönjük a lelkes és odaadó segítséget: Erdei Nóra, Erdei Renáta, Gyenge Dorina, Jernei Ákos, Kerekes Ákos, Kurunczi Tamás, Lenhardt Ákos, Putz János Flórián, Szabó Elvira, Szabó Tamás, Szekeres Lázár, Vajka Alexa, Ágoston Eszter, Vadlövő Katarina, Szabó Bernadett, Föedl Ferdinánd.

Az ő jutalmuk sem maradt el: minden közös programon, kiránduláson ott lehettek – felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.

Külön köszönjük a vendéglátó szülők önzetlen segítségét, a szeretetet, amivel a külföldi gyermekeket fogadták, és vállalták a megküzdést mind az idegen nyelv, mind az eltérő szokások hozta nehézségekkel. Végül köszönjük az iskola vezetőségének a szervezésben nyújtott hathatós támogatást, illetve a SZIGNUM minden érintett munkatársának, hogy számíthattunk rájuk.

Erasmus+ team, Makó

(Az esemény sajtómegjelenését ITT olvashatja.)

 alt alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

 

 


2018.01.08-10.

 

2. ERASMUS+ nemzetközi találkozó, Bakon

Két éves ERASMUS+ projektünk 2. nemzetközi találkozóját rendezték meg Bakon. Négy nemzet képviseltette magát: Portugáliából 3 kolléga, Törökországból 4 kolléga, 2 finn tanár illetve a makói és a baki kollégák találkoztak a Zalai-dombság gyönyörű kis falujában.

A három napos találkozó alatt, folytattuk az erőszakmentes kommunikáció elsajátítását, elméleti-gyakorlati illetve játékos feladatokon keresztül.

A nemzetközi csapat véleménye szerint a találkozó leghasznosabb része, az 5.-6.-7. osztályos tanulók által - angol nyelven - bemutatott EMK-s tanóra volt, mely során a játékos bevezető gyakorlatok után a gyermekek egy konkrét mediációs szituációt mutattak be angolul.

Úgy gondoltuk a részvevőkkel egyetemben, hogy ezeket a gyakorlatokat saját tanulóinkkal is alkalmazni fogjuk és fokozatosan próbáljuk beépíteni az Erőszakmentes Kommunikációt mindennapi tanításunkba.

Természetesen jutott idő a jövendőbeli feladatok megbeszélésére, illetve tisztáztuk az elkövetkezendő találkozók időpontjait is.

 

A baki kollégák vendégszeretete végigkísérte ottlétünket, és a közös programoknak köszönhetően (pl. multikulturális táncház, kötetlen beszélgetések) úgy érezzük, egy igazi nemzetközi csapattá kovácsolódtunk össze.

 alt

 

 


 

 

 

2017. november 27-30.

 

 

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó

2017. november 27-30. között iskolánk adott helyet a Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció segítségével című Erasmus+ program első nemzetközi projekttalálkozójának. Nagy izgalommal készültünk az eseményre, mivel ez volt az első alkalom, amikor a távoli országokban található projektpartner iskolák képviselőit személyesen is megismerhettük. A finn, portugál, olasz és a dunántúli baki iskola küldöttsége az első napon budapesti sétahajós városnézéssel és közös vacsorával egybe kötött ismerkedéssel „pihenték ki” a hosszú utazás fáradalmait.

 

Másnap a Hagymaházban ünnepélyes keretek között megnyitottuk a találkozót, majd délután elkezdődött a munka érdemi része, ahol a pályázat minden eddigi és jövőbeli elemét megvitattunk, és igyekeztünk mindenki számára elfogadható projekttervet kialakítani. Most már bizonyosan tudjuk, hogy melyik találkozó mikor és hol lesz megtartva, eldőlt, hogy a portugál diákok munkája lesz a projekt logója, illetve hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, hogy milyen formában kell beadni a pályázat beszámolóját, stb.

Szerdán a résztvevők Rambala Éva neves EMK tréner jóvoltából ízelítőt kaptak az erőszakmentes kommunikáció és a kortársi mediáció módszertanából. Délután Rambala Éva a szülőknek tartott előadást Szívek és szavak, az Erőszakmentes kommunikáció lényegéről címmel. Külföldi vendégeinket ezalatt Heather Gemmel volt kedves munkatársunk kalauzolta a városban.

Csütörtökön délelőtt vendégeinknek a Hagymatikumban volt lehetőségük élményekkel gazdagodni, de volt, aki inkább a lombkorona-sétányt és a kalandparkot választotta. Ebéd után elköszöntünk a külföldi vendégeinktől, de iskolánkban a találkozó vonzáskörében további rendezvényeket tartottunk: tanáraink a baki iskola igazgatójának gondolatébresztő szemináriumán vettek részt, míg a projektbe közvetlenül bevont néhány kolléga a baki iskola egyik tanárának módszertani útmutatásait és tanácsait hallgathatta.

A nemzetközi projekttalálkozó igazolta létét: közösen megteremtettük a két éves együttműködés alapjait, fontos új ismeretekkel gazdagodtunk, és a projektet népszerűsíteni tudtuk a sajtó nyilvánossága és az érdeklődő szülők felé. A messzi országokból érkezett vendégeinkben lelkes, nyitott és igen barátságos személyeket ismerhettünk meg, és mind alig várjuk a következő találkozót, amire egy hónap múlva Bakon kerül sor.

Végezetül az Erasmus+ projekt team nevében megköszönöm minden kedves kolléga munkáját, aki részt vett a szervezésben, azoknak a támogatását, akik vállalták a helyettesítéseket, és mindenkinek az együttműködését közös céljaink elérése érdekében.

 

Gulyás Attila

 

 alt

alt

alt

alt 

alt

 


2017. szeptember 30. - Projektnyitó rendezvény

 

Iskolánk hagyományos családi napja egyben a Transform our Schools Climate  across Europe by Peer Mediation Based on Nonviolent Communication (TSCE) című nemzetközi pályázatunk megvalósításának kezdő napja is volt, melynek mintegy 600 résztvevője gyűlt össze.

 

 

Baráti Eszter Kinga nővér röviden bemutatta a projektet, beszélt a konfliktuskezelés fontosságáról, illetve a résztvevő iskolák közötti együttműködésről is. A tanulók és szüleik megtekinthették a partner iskolák bemutatkozó kisfilmjeit, és véleményeket meg kérdéseket írhattak róluk.


A Szegedi Tudományegyetemről érkezett két hallgató és egy tanár, akik vállalták, hogy bemutatják Törökországot és Finnországot. A többi résztvevő országot tanáraink segítségével ismerhették meg a vendégek.

 

 

alt

Gyülekeznek a vendégek a projektnyitóra

alt

Baráti Eszter Kinga nővér bemutatja a projektet

alt

Galambok repülnek a szélrózsa minden irányába

alt

Kipróbáltunk egy finn játékot, a mölkky-t

alt

A SZTE altajisztika szakos hallgatói bemutatják Törökországot

alt

Kvízkérdések Portugáliáról

 


 

2017. szeptember 20.

Elkészült iskolánk bemutatkozó kisfilmje az Erasmus+ partnerségi pályázathoz

 

Itt nézheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=uAwhduPbg4c


 

Erasmus+ KA-2 pályázat összefoglalója

 

Az Erasmus+ Program részeként az Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek alprogram keretében megvalósuló, 2017-1-HU01-KA219-036019_1 szerződésszámú projektünk címe:
Transform our Schools' Climate across Europe by Peer Mediation Based on Nonviolent Communication ("Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció révén").

A pályázat összesen 113 255 €-ból valósulhat meg, a makói SZIGNUM iskola koordinátor intézményként ebből 19 660 € támogatást kap.

Partner országok: Magyarország (Makó), Magyarország (Bak), Finnország (Jokirinne), Olaszország (Partinico), Portugália (Seixal), Törökország (Gaziantep)
A projekt időkeretei: 25 hónap (2017.10.01 - 2019.10.31.).

 

Főbb tartalmi elemei:

1. Projekt teamek felállítása, melyek az iskolák közötti és iskolán belüli szakmai és projektszervezési munkát irányítja

2. A bevont tanárok számára közös felkészülés az EMK témakörében válogatott szakirodalom segítségével - a partnerek közötti folyamatos online konzultációval támogatva

3. A tanulók bevonása szakkköri és osztályfőnöki órák keretében

4. A leendő kortárs mediátorok kiképzése

5. A kortárs mediátorok munkájának követése

6. A tapasztalatok megosztása online kommunikációs eszközök segítségével (eTwinning)

7. Szakmai tréningek és projektszervezési találkozók szervezése a partnerszervezetek részére

8. Disszemináció

9. Értékelés

 

Makón megvalósuló nemzetközi találkozók:

2017.11.27. 12.01. - Nemzetközi projekttalálkozó

2017 májusa - Nemzetközi tanulói találkozó

 

Makóiak részvétele külföldi a hazai és nemzetközi projekttalálkozókon:

2018. január - Nemzetközi tréning tanároknak Bakon

2018 októbere - Nemzetközi tanulói találkozó Finnországban

2019 májusa - Nemzetközi tanulói találkozó Portugáliában

2019 októbere - Nemzetközi projekttalálkozó Törökországban


A projekt a következő EU és Magyarország által kitűzött fejlesztési prioritások megvalósításához kíván hozzájárulni:

1. Az érzelmi intelligencia és kapcsolati kompetencia előmozdítása a társadalmi beilleszkedés érdekében

2. A készségek és kompetenciák elsajátításának elősegítése

3. Az iskolák támogatása a korai iskolaelhagyás (ESL) és a hátrányos helyzet kezelésére

 

Kontextus:

Az erőszakmentes kommunikáció és a kortárs mediáció nemzetközileg elismert minden országban, mint hatékony konfliktuskezelési módszer. A projektben minden iskola tanulmányozza saját országának legjobb gyakorlatait és képzéseit ezen a téren. A partnerség iskolái együtt dolgozhatnak a legjobban megvalósítható gyakorlatok adaptálásán.

Az erőszakmentes kommunikáció és a kortárs mediáció megvalósítása külön erőfeszítést igényel az iskolák személyzetének minden tagjától.

A tanulók megtanulják kifejezni érzéseiket és szükségleteiket angolul az angol nyelvórák részeként vagy tanórán kívüli délutáni tevékenység keretében.

 

A projekt céljai:

- A nyertes-nyertes stratégián alapuló tanár-hallgató kapcsolat kialakítása

- A kapcsolat erősítésén alapuló kortárs mediáció módszerének tanítása

- Megtanulni a düh átalakítását a kritikai gondolatok azonosításával

- A gondolkodásnak fel kell ismernie az „igent a nem mögött"

- A megalázkodó vagy agresszív helyett a konfliktus megoldására irányuló asszertív megoldások keresése

- A partnerségi iskolák hálózatának kialakítása és az idegen nyelveken folytatott kommunikáció ösztönzése
- Európa sokszínűségének megtapasztalása a diákok és tanárok körében

- a különböző országok és kultúrák közötti párbeszéd

- az európai tudat fejlesztése

- a társadalmi rétegződés csökkentése

 

Van néhány olyan célkitűzésünk, amelyet csak az Európa-szerte működő partnerségi iskolák  hálózatának létrehozásával érhetünk el:

- ösztönözni kell a kommunikációt idegen nyelven;

- a diákok és tanárok tapasztalatai és ismeretei Európa sokszínűségéről;

- a különböző országok közötti kulturális párbeszéd előmozdítása;

 

Célcsoportok
A projekt elsődleges célcsoportja a partnerség iskoláinak tanulói. Az iskolánként 10-20 tanuló képzésben részesül, hogy képzett kortárs mediátor (közvetítő) legyen.

A projekt második célcsoportja a partnerségi iskolák személyzete. Ebben a projektben nagy hangsúlyt fektetünk a pedagógusképzésre. Az érintett tanárok egymástól tanulnak a program során. Egy iskola (Bak, Magyarország) a közös munkatársak képzésének vezetője lesz. Ők 2014-ben elnyerték a Mentoriskola címet az erőszakmentes kommunikáció oktatása terén. A baki iskolában 20 órás képzési programot fejlesztettek ki. Az elmúlt hét évben az iskolájukban pedig az erőszakmentes kommunikáció elvein alapuló kortárs mediátor programot valósítottak meg. A partnerség nem egyszerűen elfogadja ezt a jó gyakorlatot, hanem saját körülményeihez és kultúrájához fogja igazítani.

A projekt harmadik célcsoportja a diákok szülei.

 

A projekt innovatív értéke:

Ez a projekt új, innovatív és kiegészíti a partnerségben résztvevő iskolák korábbi projektjeit. A koordinátor iskola a korábbi tapasztalatok alapján a következő három fejlesztési irányt határozta meg:

1. Az iskolai erőszak elleni küzdelem és a megelőzés érdekében az érzelmi / kapcsolati kompetencia fejlesztése.

2. A többfókuszú megközelítésből való áttérés egy adott módszer megszerzéséhez, mely által létrehoz egy "jó gyakorlatot".

3. Vegyen tevékenyen részt a nemzetközi - kulturális projektekben

 

Várható eredmények a projekt során és annak befejezésekor:

1. Egyéves előkészítő munkát követően a tanulók képesek lesznek közvetíteni valódi iskolai konfliktushelyzetekben.

2. Minden iskola (diákok, munkatársak, szülők) meg fogja ismerni az erőszakmentes kommunikáció elvén alapuló kortársi mediációt.

3. A "kortársi mediációs program" az iskolák összlétszámának legalább 10%-át szolgálja a 2018-2019-es tanévben

4. A projekt értékeléséről és eredményéről szóló közös záró jelentést az alapkutatás, a félidős értékelés és a projekt befejezésekor elvégzett felmérés alapján kell megfogalmazni.

5. A projekt végterméke egy rövidfilm lesz: a projekt rövid összefoglalása - képek, videofelvételek eseményekről, programokról, a munkacsoport tevékenységei, a projektek közötti kölcsönös közvetítési tapasztalatok a bevont személyekkel való interjúkat mindenki gyűjteni fogja a saját
iskolájában és végül összeszerkesztjük.

6. Az érintett diákok fejlesztik szókincsüket az érzelmekről, érzésekről, igényekről.

7. Fontos képesség, hogy minden résztvevő képes legyen kommunikálni idegen nyelven.

 

alt 

A projekt logója