Nemzetközi mobilitási projekt a makói SZIGNUM Iskolában

A projektben 6 tanár kolléga vesz részt 2018-2019-ben

 

 

 

 

 Pályázati azonosítószám: 2018-1-HU01-KA101-047268

 

  


1. mobilitás - Kúszné Nagy Tímea Noémi (Oxford, Angila)

2. mobilitás - Gulyás Attila (Split, Horvátország)

3. mobilitás - Kinga nővér (Baráti Eszter) (Birmingham, Egyesült Királyság)

4. mobilitás - Baloghné Kovács Éva (St. Julian's, Málta)

5. mobilitás - Mészáros Ildikó (Cieszyn, Lengyelország)

6. mobilitás - Gulyásné Auffenberg Noémi (Dublin, Írország)

 

 

Oxford

Az álmodó tornyok városa

2018. júl.29 - aug. 11.

A továbbképzés címe: "Creative Teaching in the Primary English Language Classroom"

 

Anglia, Oxford – gyermekkori álmaim helyszíne… Ezen a nyáron az álom valósággá vált! Köszönet érte Horváth János igazgató úrnak és az Erasmus + program koordinátorának, Gulyás Attilának.

Két hetet tölteni ebben a csodálatos, történelmi épületekben és eseményekben gazdag városban, nem is beszélve a tudományos múltjáról és presztízséről – valóban álmaim netovábbja volt! Mérhetetlen kíváncsisággal indultam felfedezni Oxford titkait.

Nagyon kedves család fogadott az első napon, ők lettek a vendéglátóim erre az időre. James és Suzy, valamint két aranyos kislányuk sok kedves pillanattal ajándékoztak meg. Sokat nevettünk együtt – teljes jogú családtagként kezeltek.

Ami a kurzust illeti, az nagyon hasznosnak bizonyult. Módszertani ötletek tárházával ismertetett meg minket Helen, a tanárunk, aki maga is gyakorló tanító. Társaim a tanfolyamon többféle nemzetet képviseltek, volt közöttük bolgár, lengyel, libanoni és spanyol is. Sokszor nagyon vidáman teltek az órák, nevetésünk és játékos dalaink megtöltötték az épület folyósóit.

Két délutánunk szabad volt, a többi napokon fél négykor fejeztük be a tanulást. S persze rendelkezésre állt még egy teljes hétvége. Ezeket a lehetőségeket igyekeztem maximálisan kihasználni arra, hogy a lehető legtöbb egyetemi épületet, múzeumot, egyéb látványosságot, illetve a környező városok történelmileg értékes helyeit felkutassam és megcsodáljam. Hálás vagyok azért, hogy terveim szépen megvalósultak!

Oxford híres egyeteme, melynek gyökerei 1096-ig nyúlnak vissza, 38 college–ból áll, amelyek nagyjából önálló közösséget alkotnak. Közülük a legkorábbi az 1200- as évekből származik! Természetesen kimeríthetetlen volt a kíváncsiságom, milyen lehetett akkor Oxfordban tanulni, hogyan őrizték meg a korabeli épületek azoknak az időknek a hangulatát. Egyik college szebb és lenyűgözőbb volt a másiknál, úgyhogy elhatároztam, hogy amennyit csak tudok, felfedezek közülük. Így 38-ból 20-at sikerült végig járnom a két hét alatt, kedves vendéglátóim el is neveztek ’college hunter’-nek, vagyis college vadásznak.

Emellett a város botanikus kertje, illetve múzeumai is elvarázsoltak…Oxford egy igazi kis ékszerdoboz! Két délután a csoport kirándulásokon vehetett részt, melyek úti céljai Bath és Blenheim voltak. Az előbbi római kori fürdője miatt, míg az utóbbi csodálatos palotája kapcsán került az UNESCO világörökségi listájára, mely Winston Churchill szülőhelye is volt. Mindkét helyszín lenyűgözőnek bizonyult.

Hétvégén pedig London várt ránk, mely szintén sok csodát tartogatott. Mind közül a Westminster Apátság emelkedett ki leginkább a számomra! Hihetetlen volt, hogy ez az épület milyen múlttal rendelkezik, hogy gyakorlatilag egy-két kivételtől eltekintve az összes angol uralkodót itt koronázták meg, sokakat itt is temettek el… Valamint olyan csodálatos elmék nyugszanak itt, mint Isaac Newton, Michael Faraday, George Frederick Handel vagy Charles Dickens… VII Henrik kápolnája pedig legyezőszerű gótikájával lélegzetelállító volt… Természetesen az apátságon túl sok szépséget tartogatott a Buckingham és a Kensington palota is, nem is szólva a Shakespeare Globe színházának hű másolatáról, mely a Temze mellett található. A londoni napokat a Tower Bridge emeleti folyósójának üvegpadlóján való séta zárta, mely feledhetetlen élményt nyújtott, hiszen emberek, autók és hajók felett csodálhattuk meg ezt az ősi folyót.

Elszállt hamar a két hét, de álmom valóra vált! Anglia néhány szépséges helyszíne az emlékimben örökremegmarad! A szigetország továbbra is felfedezésre vár! Mindenkinek szívből ajánlom, hogy merjétek álmaitokat megvalósítani!

Kúszné Nagy Tímea Noémi

 alt
 alt
 alt
 alt
 alt
 alt
 alt
 alt
 alt
 
 2. mobilitás:

Split, Horvátország

Felfedező úton Splitben az Erasmus+-szal

2018.08.5-16.

 

A továbbképzés címe: "Website That Tells A Story: A Project Website Setup Course"

 

 

A SZIGNUM ismét sikeresen pályázott a tanárok külföldi továbbképzését támogató Erasmus+ programban, és így két évre szóló mobilitási program valósulhat meg iskolánkban. Ennek keretében hat kolléga gyarapíthatja szakmai, módszertani eszköztárát, illetve interkulturális értékekkel, nemzetközi kapcsolatokkal is gazdagodhat. Jómagam azzal a kettős céllal utaztam a horvátországi Splitbe, hogy a két hetes kurzus alatt korszerű honlapszerkesztési ismeretekhez jussak, és ennek birtokában elkészítsem a kollégium önálló honlapját, illetve hogy IV. Béla királyunk tatárok elől történt menekülésének főbb helyszíneit feltérképezzem, és előkészítsem a terepet egy majdani Határtalanul! pályázat választható úti célja számára.

Úgy érzem, mindkét célt sikerült elérnem, sőt jóval többet is kaptam a két hét alatt: video szerkesztést, médiaismeretet is tanultam, egész napos hajókázáson vehettem részt, különleges helyeken járhattam, kék lagúnában fürödhettem, Európa Liga selejtező meccsen szurkolhattam a helyi csapatnak (és a keretében Gyurcsó Ádámnak meg Futács Márkónak), néhány horvát nyelvű képregénnyel gazdagíthattam a gyűjteményem. Spanyol, katalán, görög, litván és portugál csoporttársaim által megbarátkozhattam ezen országok nyelvével, temperamentumával és kultúrájával.

A dalmát főváros, Split nyáron igen zsúfolt, rengeteg turista érkezik a világ minden tájáról. Ennek ellenére barátságos arcát mutatta: a helyiek közvetlenek, a boltok jól ellátottak, a kiszolgálás udvarias. A spliti óváros, aminek magja Diocletianus császár palotája, lenyűgöző, bár a fő idényen kívül biztos hangulatosabb, mint a nyári turistaforgatag idején.

Örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben, mert a továbbképzés munkámban jól hasznosítható, hosszú távon is gyümölcsöző szakmai tapasztalatokkal vértezett fel, a tanórák és a szabadidő kiegyensúlyozott aránya pedig lehetőséget adott a környék felfedezésére és a kikapcsolódásra is.

Gulyás Attila

 alt
 alt
 alt
 alt
 alt

 alt

alt

alt

 


3. mobilitás

Baráti Eszter (Kinga nővér)

Birmingham, Egyesült Királyság

2018.12.01-10.

 

A továbbképzés címe: "International Intensive Training (IIT) in Nonviolent Communication"

 

 Angliában jártam Erasmus+ ösztöndíjjal…

2018. december 1-je és 10-e között az angliai Birminghamben vettem részt egy nemzetközi intenzív erőszakmentes kommunikációs tréningen, az ERASMUS+ 2018-1-HU01-KA101-047268 projekt keretében. Egy kvéker (azaz erőszakmentességet hangsúlyozó keresztény felekezet) tanulmányi házában laktunk, ami ideális helyszín volt közösségi elvonulásra, együtt gondolkodásra, tanulásra, lelki gyógyulásra. Többször hallottam a tíz nap alatt, hogy a képzést lelkigyakorlatnak nevezik (retreat). Remélem, hogy az itt szerzett tapasztalatokról lesz még alkalmam beszélni. 

 alt

 

alt

alt

alt

alt

alt


 4. mobilitás

Baloghné Kovács Éva

St. Julian's, Málta

2019.07.01-12.

 

A továbbképzés címe: "CLIL-Methodology & ICT Tools for Teachers working with CLIL"

 

  

 5. mobilitás:

Mészáros Ildikó

Cieszyn, Lengyelország

2019.07.01-12.

 

A továbbképzés címe: "Sensory Activation Solutions"

 
 

 6. mobilitás:

Gulyásné Auffenberg Noémi

Dublin, Írország

2019.07.22-08.02.

 

A továbbképzés címe: "Activate your English for teaching (B1+,B2) in Ireland"