Önkéntesség - EFOP-1.3.5-16-2016-00823

 

A PÁLYÁZAT RÖVID KIVONATA:

Iskolánk, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium és a Karolina Iskola megnyerte a „NEMZEDÉKEK HÍDJA – Társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével” c. EFOP-1.3.5-16-2016-00823 azonosító számú pályázatot.

A program alapvető céljai:

·         A helyi igényekre, lehetőségekre alapozott kisközösségek létrehozása vagy a már létező kisközösségek kapacitásainak és aktivitásának, szervező erejének fejlesztése,

·         Az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi/térségi szintű népszerűsítése konkrét önkéntes programok megvalósítása.

·         A társadalmi felelősségvállalás erősítése, a generációk közötti együttműködés és kapcsolat javítása, a családok és a társadalmi összetartás erősítése, civil társadalom megerősítése, társadalmi integráció és társadalmi szolidaritás megerősítése

 

Az oldal folytatásában a pályázat keretében megvalósult programokról olvashat a kedves Látogató.

 


 

2018.05.18.

Nyolcvan kisegér kalandozott a SZIGNUM-ban

Forrás: https://makohirado.hu/2018/05/17/nyolcvan-kiseger-kalandozott-a-szignum-ban/

alt

Irodalmi akadályversenyt szerveztek a SZIGNUM-ban, Berg Judit népszerű könyvsorozatából, a Ruminiből. A 80 diák és 30 felnőtt segítő az első kötet cselekményét dolgozta fel a 21 állomáson.  A kisegér kalandos útját követve, számos próbát és érdekes feladatot oldottak meg a harmadikos és negyedikes diákok.

A szülők is meglátták a kisegér utazásában a lehetőséget egy remek családi délután eltöltésére. A felnőttek állomásokat vezettek, eszközöket készítettek és akadt, aki felajánlásként tortát sütött.

– Stílusosan hajóval és polippal díszített édességeket készítettem, természetesen kisegérrel. Bízom abban, hogy tetszeni és ízleni fog mindenkinek. Nagyon jó és hasznos ötletnek tartom ezt a programot – osztotta meg véleményét az egyik anyuka, Kenézné Kovács Mónika, amit a Rumini és tengerészcsíkos pólós felfedezők is osztottak: állati jó nap volt!

Köszönjük a SZÖSZ (Szignum Önkéntesek Szervezete) az aktív szerepvállalást!

alt 

 

2018.05.09.

Afrika nap

Zulu dalokat is énekeltek a SZIGNUM ünnepnapján

 

alt

 

Boldog Gerhardinger Terézia anyára, a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítójára emlékezett ma a SZIGNUM közössége. A hagyományoknak megfelelően angol nyelvű szentmise és játékos, ismeretterjesztő feladatok színesítették a napot. A Maros-parton rendezett program témája Afrika volt, amelyen zulu dalok is elhangzottak.

– Minden esztendőben, május 9-én megemlékezünk rendalapítónk, Boldog Gerhardinger Terézia égi születésnapjáról. Ezen a napon a Maros-partra hívjuk az iskola minden tagját egy szabadtéri szentmisére, amely tavaly óta, angol nyelvű énekekkel zajlik. Vendégünk lesz a Karolina Ifjúsági Vegyeskar, akik zulu dalokat fognak énekelni, mert az idei zarándoklatunk témája Afrika – tudtuk meg Baráti Eszter M. Kingától, a SZIGNUM spirituális igazgatójától. A testvérintézmény énekkara tavaly alakult és mintegy 50 főt számlál. A Lázár Tamás által vezetett közösség igen széles zenei repertoárral bír és különlegességként, zulu dalokat is énekelnek. A fülbemászó dallamok közben Szűcs Gergely játszott kahonon. – Ez egy fából készült ütőhangszer, amit a tetején ülve kell megszólaltatni. Felkért a karvezető, hogy kísérjem a dalokat és örömmel vállaltam a feladatot – avatott be a Karolina iskola 9.-es gimnazistája.

alt

A szervező makói nővérek választása azért esett az idén Afrikára, mert Terézia anya egy nemzetközi közösséget hozott létre és oktató-nevelő tevékenysége ezen a földrészen is kibontakozott. – Jelenleg öt kontinens 35 országban működnek iskolanővérek. Azt tervezzük, hogy évente egyet-egyet megismerünk majd közülük, tavaly ez Európa volt – avatott be a részletekbe a szerzetesnő, aki hozzátette, a rendhagyó nap egy EFOP pályázat keretében valósul meg, amely a „Nemzedékek hídja”- társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével nevet viseli. Ennek célja, hogy minél több családtagot megszólítson és bevonjon az iskola és a plébánia életébe. Kinga nővér elmondta, nem csak önkéntes munkát kérnek a programokon, hanem egy közösséget is ajánlanak, ezért hívták a mai alkalomra a szülőket és a nagyszülőket is.

Az osztályok kerékpárral és gyalogosan, zászlókkal zarándokoltak a folyópartra, ahol a szokásoknak megfelelően, tejszínhabos kakaót és kalácsot tízóraiztak. Utána forgószínpad-szerűen oldottak meg ügyességi és szellemi feladványokat a különböző állomásokon, amelyet a kisebbeknek a nyolcadikos tanulók vezettek. Közben változatos módon ismerkedtek meg a diákok Afrikával; társasjátékokon, gyümölcsökön és szokásokon keresztül.  

A felső tagozatosok a teremtett világ védelmével foglalkoztak és közösségépítő tevékenységeket végeztek. A májusi zarándokút környezettudatos módon zajlott, az étkezésekre a Zöldház Környezetvédelmi és Oktatóközpont épületében került sor.


MEGHÍVÓ

Szeretettel hívjuk a kedves szülőket, nagyszülőket a következő iskolai programunkra:

Afrika nap
2018. május 9. szerda

8.00-11.00 óráig

Helyszín: Maros part


8:00

Indulás a Maros-partra gyalog vagy kerékpárral

8:45

Szabadtéri szentmise

10:15

Karolina Ifjúsági Vegyeskar fellépése

(Zulu dalok: Synabahambayotina, Ipharadisi Thuma Mina, Syjahammba)
Vezényel: Lázár Tamás

Kahonon közreműködik: Szűcs Gergely

10:30-11:00

Kötetlen beszélgetés Pálfai Zoltán atyával


Az alábbi rendezvény a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítójának,  Boldog Gerhardinger Terézia anya ünnepnapján az EFOP-1.3.5-16-2016-00823 NEMZEDÉKEK HÍDJA
Társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével projekt keretében valósul meg.

A programon való részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges.Családi EMK-s szörf tábor

Iskolánk családi tematikus tábort szervez a EFOP-1.3.5-16-2016-00823 kódjelű, „NEMZEDÉKEK HÍDJA - Társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével” pályázat támogatásával

 

Helyszíne: Hotel Lelle, Balatonlelle, Honvéd u. 24.

Időpontja: 2018. július 5. csütörtök – július 10. kedd

A tábor témája:  Együttműködő (Erőszakmentes) kommunikáció (EMK) otthon, iskolában és a számunkra fontos további személyekkel…

Délelőttönként  Rambala Éva erőszakmentes kommunikációs tréner vezetésével – a szülőknek foglalkozások. Olyan gyakorlati ötleteket fogunk megbeszélni, melyek segítségével a családon belüli vitáknál a feleket az együttműködésre tudjuk inspirálni. Ezért azoknak a szülőknek a jelentkezését várjuk, akiket kifejezetten érdekel ez a téma és szeretnék magukat fejleszteni e téren.

Ezalatt a gyerekeknek közös játék illetve szörftanulás

Délután: családi strandolás vagy kirándulás a környéken

Este: közös programlehetőségek, a résztvevők igényei és javaslatai szerint

Utazás: megbeszélés szerint

Szállás: Hotel Lelle,  2-3 ágyas szobák, saját fürdőszobával

Étkezés: reggeli, ebéd és vacsora biztosított a helyi étteremben

A gyermekek elsősorban szüleivel vagy nagyszüleivel jöhetnek – korlátozott számban szülő nélkül is, nekik tanári felügyeletet biztosítunk. Túljelentkezés esetén azokat fogjuk előnyben részesíteni, akik az Együttműködő Kommunikációról már tudnak valamit, és szeretnének e téren továbbfejlődni.

Költsége: 10.000 Ft/fő+útiköltség. (3 éves korig étkezés nélkül, szülővel egy ágyban ingyenes, 3-6 éves korig  5000 Ft/fő)

Mindez az alábbi költségek 10-20%-át fedezi a 6 nap alatt:  szállás a Hotel Lellében, napi 3-szori étkezés, felnőtteknek idegenforgalmi adója, a tréneri díj, a szörfhasználat és oktatás költsége, diákok felügyelete, szervezési költségek…

A fennmaradó 80-90%-ot pályázati pénzből finanszírozzuk. Ha valakinek további támogatásra van szüksége, kérjük, jelezze.

 

Jelentkezés: 2018. április 30-ig jelezzék részvételi szándékukat:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  vagy +36308642322. A tábori férőhelyek betöltéséről előreláthatólag május 20-ig döntünk.

További információ a szervezőktől kérhető.

Makó, 2018. április 18.                                              Kinga nővér és Gulyás Attila

 

 

 


 

Versekkel lepték meg a makóiakat

 

 

 

 

Forrás: https://makohirado.hu/2018/04/14/versekkel-leptek-meg-a-makoiakat/

2018.04.14.

Háromszáz verset osztottak szét és csocsó bajnokságot rendeztek a SZÖSZ tagjai a hétvégén Makón. Az önkéntes csapat tavaszi rendezvényén zsíros és lekváros kenyérrel, no meg jó hangulattal vártak mindenkit a szervezők.

Szabó Anita – Makó

Az őszi jókívánság üzenetek után, ismét egy országos kezdeményezéshez csatlakozott Makó, a SZIGNUM Önkéntesek Szervezete felhívásának köszönhetően. A költészet napjához kapcsolódóan, magyar szerzők írásait helyezték el a város különböző pontjain. – Arra biztattunk mindenkit plakátokon és a közösségi oldalak bejegyzéseiben, hogy osszon meg verseket a makóiakkal. Háromszázat sikerült lemásolnunk és most ezeket fogjuk egy séta keretében átadni másoknak – tájékoztatott Szabóki Melinda. A SZÖSZ vezetője hozzátette, nagyon fontos szempont volt ismét számukra a környezet védelme, tehát szép és fontos üzeneteket akartak közvetíteni másoknak és nem pedig szemetelni. – Szerintünk ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a versolvasás fontosságára felhívjuk a figyelmet és kedvet ébresszünk a jó gondolatok befogadására. Örülünk, hogy most is többen csatlakoztak az ötletünkhöz – mondta Melinda. – Én húsz alkotást nyomtattam ki, köztük vannak istenes versek és az egyik kedvenc művem, Petőfi Sándor Alföld című költeménye is – árulta el Baranyi Katalin önkéntes, aki lelkesen osztotta meg a járókelőkkel a papírlapokat. A kis csapatnak még egy menyasszonyt is sikerült megörvendeztetniük a nagy napon különleges gondolatokkal.

Szeptemberi megalakulása óta már több sikeres akciót tudhat magáénak a SZÖSZ. Rengeteg képeslapot sikerült egy autista kisfiú születésnapjára elküldeni, ősszel jókívánságokkal teli palacsintafesztivált rendeztek, bekapcsolódtak ünnepi adományosztásokba és februárban egy remek hangulatú farsangi mulatságot szerveztek, amelyre 400 fánkot sütöttek. Ezúttal is gondoltak ilyen szempontból a várost bejáró versposztolókra, mert csokival, lekváros és zsíros kenyér halmokkal várták őket. A felfrissülést követően három, vadonatúj csocsó asztalt avathattak fel a vállalkozó szelleműek egy bajnokság keretében.  S hogy teljesen szabályos legyen a versengés, a sportág világbajnokát látták vendégül a tavaszi rendezvényen. Illés István 2005-ben nyerte el a rangos címet és ezúttal a mérkőzéseket zsűrizte. Közben hasznos tanácsokkal látta el és érdekes információkkal látta el a lelkes fiatalokat. – Jó térlátásra, reflexekre, állóképességre, kitartásra és sok gyakorlásra van szükség az eredményes versenyzéshez.  Minél több sikerélményt kell begyűjteni a motiváció fenntartásához, ezért gyakran kell versenyezni – osztotta meg tapasztalatait a profi csocsó játékos. Vidám hangulatban, estig tartó játékkal zárult a versmegosztó nap Makón.

 alt

 

 alt

 

 alt


 

 

 


 

Négyszáz fánk sült a SZÖSZ farsangra

 

Forrás: https://makohirado.hu/2018/02/10/negyszaz-fank-sult-szosz-farsangra/

2018.02.10.

Remek hangulatú mulatságot rendezett ma a SZIGNUM Önkéntesek Szervezete (SZÖSZ) óvodásoknak és kisiskolásoknak. Jelmezes felvonulás, táncos feladványok, álarckészítés és rengeteg tombolatárgy várta a résztvevőket. Az alkalomra négyszáz fánkot sütöttek a szervezők, amelyek fogyasztásából még versenyt is rendeztek.

Szabó Anita – Makó

Vidám gyereksereg vette be ma a Szent István Egyházi Általános Iskola tornatermét. Mindenki egy délután erejéig valaki másnak a bőrébe bújhatott; volt kalóz, táncos, vámpír, tündér és rendőr is a színes jelmezes forgatagban. Az ötletes maskarások, mesehősök és filmes szereplők táncoltak, ügyességi feladatokat oldottak meg és sok fánkot ehettek a SZÖSZ farsangi mulatságán.

Akadt, aki egy tulajdonságát jelenítette meg vicces formában; Fazekas Rebeka a „beszéd rabjának” öltözött. A csíkos ruhájához papír girlandra fűzött lufin a leggyakrabban használt kifejezéseit lehetett olvasni. – Én találtam ki, hogy mi akarok lenni és anyukám segített ezt megvalósítani. Sokat és szívesen beszélek, az iskolában pedig a rajzórákat kedvelem – árulta el magáról a harmadik osztályos kislány. Barátnője, Kurunczi Boglárka cowboy lány volt. – Szerintem nagyon vagányak és ügyesek a vadnyugati hősök, és nagyon szeretem azokat a rajzfilmeket, amiben ők a főszereplők – indokolta a választását a nyolcéves Bogi. Mindkét lány véleménye megegyezett abban, hogy remek a hangulat és nagyon finomak a fánkok is. – Négyszáz darabot készítettünk, különböző ízesítéssel lehet fogyasztani őket, mellé szörpöt kínálunk a gyerekeknek. Az egyik anyuka több tortát sütött, amik a jelmezverseny nyereményei lesznek, illetve száznál több tombolatárgyat sorsolunk ki a résztvevők között – tájékoztatott Szabóki Melinda a szervezők nevében.

Az önkéntes csoport fél esztendeje működik, SZIGNUM-os diákok szüleiből és pártoló tagokból szerveződött. A lelkes csapat több közösségi akcióban is részt vett már, ősszel palacsintafesztivált rendeztek, egy országos felhívásra autista kisfiúnak írtak képeslapokat, illetve csatlakoztak a pozitív üzenetek napjához is. – A célunk az, hogy olyan alkalmakat teremtsünk, ahol a családok együtt lehetnek és a legkisebb korosztály is jól érezheti magát. A farsangi mulatságra makói óvodásokat és kisiskolásokat hívtunk és sok feladattal készültünk számukra – tudtuk meg az önkéntesek vezetőjétől, aki maga is beöltözött, és ami nem meglepő, egy angyal volt.

A jelmezes felvonulást újságpapíron és lufival táncolás követte, majd a tombolasorsolás következett. Az eredményhirdetést követően székfoglaló játékban és fánkevésben mérték össze ügyességüket a résztvevők. Teli pocakkal és élményekkel gazdagon zárult az első, de bizonyára nem utolsó SZÖSZ farsang.

alt

alt

 


 

BETLEHEMEZÉS A MAKÓI IDŐSEK OTTHONÁBAN

2017. december 18.


A Batthyány utcai Szeretetotthonban nagy szeretettel fogadtak bennünket, jó volt tapasztalni az örömöt az idősek arcán. Volt olyan, aki az énekekbe is bekapcsolódott! Mindkét helyen használtunk hangosítást, ami segítette az időseket, hogy hallják is a szöveget. A gyerekek nagyon figyeltek, tudták, hogy az időseknek csak kb. egy-harmadát tudták a szobájukból az előadás helyszínére kitolni, a többiek pedig a szobájukban hallgatták hangszórón. Nagyon fontos volt, hogy minden szót a mikrofonba mondjanak a gyerekek. Jó volt látni az igyekezetüket, komolyan megrendítő volt az összeszedettségük. Sok gyerek először találkozott ennyi és ilyen beteg idős emberrel, furcsa volt nekik a látvány, a szag - de leküzdötték, és szépen helytálltak. Az előadás végén mandarint  és egy apró karácsonyi díszt adtak a jelen lévőknek.

A programban a Szent István Egyházi Általános Iskola 19 tanulója vett részt.

Felkészítőjük Nyúl Patrícia (Fidelisz nővér) volt.

 

alt

 

alt

 


 

"CIKLUS-SHOW" ÉS "TITKOS KÜLDETÉS"

2017. december 1.

 

A pályázatban új elemként szerepel a lányoknak szóló „Ciklus-show” és a fiúknak szóló „Titkos küldetés” című felvilágosító foglalkozás. A program minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük szépségét, működésének különlegeségét és csodálatos voltát erősítsék meg. A testi folyamatok kedves és látványos bemutatása az értelem mellett az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, hiszen „az értékelés a szív dolga”. De nem hiányzik az ismeret sem. A testi kompetenciát erősíti a program olyan új információk bemutatásával, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz, valamint saját tapasztalatok által. A SZIGNUM iskola 5.  és  6.  évfolyamos tanulói  számára  a  Szeged‑Csanádi  Egyházmegyei  Pasztorális  Helynökség  CsaládKözPontjának munkatársai  vezették  a  programot.  „Csak  arra  vigyázok,  amit  értékesnek  tartok!”  alapgondolattal. 

 

 


Jókívánságokkal teli palacsintafesztivált rendeztek Makón

 

Forrás: https://makohirado.hu/2017/10/28/jokivansagokkal-teli-palacsintafesztivalt-rendeztek-makon/

 

A SZÖSZ ma kedves üzenetekkel lepte meg a makóiakat és megrendezte első palacsintafesztiválját is. A jótékonysági alkalom nagy érdeklődés mellett zajlott és az önkéntesek már következő akciójukra készülnek.

Szabó Anita – Makó
Azoknak, akik közelebbi kapcsolatban állnak a Szent István Egyházi Iskolával, már nem kérdés, hogy mi a SZÖSZ. Október utolsó szombatja óta pedig a makóiak is megismerhették a nemrégiben létrejött helyi csapatot. Szeptemberben alakult meg a SZIGNUM Önkéntesek Szervezete, akik a segítőket összefogva, együtt munkálkodnak jó célokért. Különféle jótékonysági akcióba kapcsolódnak be; első alkalommal egy országos felhívásra, képeslapokat írtak egy autista kisfiúnak a születésnapjára.
A szép kezdeményezésekhez való csatlakozás most tovább folytatódott, október utolsó szombatján kedves üzenetekkel lepték meg a makóiakat.

 

– Lehet egy, de akár száz motiváló mondatot is írni. Mindenki maga döntheti el, milyen gondolatot vet papírra és hová teszi ki a lelkesítő sorokat, de fontos szempont a környezet védelme – tudtuk meg Szabóki Melindától, a SZÖSZ vezetőjétől, akinek a vezetésével több száz cetlit helyeztek el a városban az önkéntesek.

Kis-Jakabné dr. Szedoglavits Jolán és kislánya is számos feliratot tett különféle helyekre, vagy adott át személyesen a járókelőknek: – Olyan mondatok ezek, amelyekből én is erőt merítek. Szeretném, hogy akik elolvassák, azok jó kedvre derüljenek, vagy éppen elgondolkozzanak, de mindenképpen melegítse át a szívüket az üzenet. Remélem, célba találnak majd, mert nagyon hiányzik a világból a kedvesség – lelkesedett.

 

 

A kapukra, autó szélvédőre, postaládára helyezett vidám és bátorító mondatokat bizonyára örömmel fedezik majd fel a tulajdonosok, mint nem várt, apró meglepetést. A járókelők és nézelődők reakciói erre engedtek következtetni, és a szervezők reményei szerint, többen lesznek azok is, akik nem csak elolvassák, de meg is osztják majd közösségi oldalakon a felfedezéseiket. Ők posztjaikat a #kedvesüzenetek hashtag-gel lássák el, hogy könnyen felmérhető legyen az országos akció eredményessége, amibe Makó első alkalommal kapcsolódott be.
Ami viszont rögtön nyilvánvaló sikert aratott, hogy az akció egy palacsintafesztivál részeként zajlott. A cetlizés után a fáradt jótevőket finom édességhalmok fogadták a belvárosi katolikus plébánián. A SZÖSZ csapata láthatóan komolyan gondolta az elhatározását, 13 kg lisztet használtak fel a tészta elkészítéséhez, amit sütés után lekvárral, kakaóval és mogyorókrémmel töltöttek meg.

 

A közös palacsintázás után, teli hassal jólesett a kézműveskedés a résztvevőknek. Lehetett kavicsot festeni, angyalkás mécsest, szöszfigurát készíteni és illatpárnát varrni az ügyes kezű fiataloknak. Az ötletes ajándéktárgyakból mindenki vihetett haza is, a többi pedig egy újabb jótékonysági alkalom részét képezi majd. A november 18-i, Szent Erzsébet bálon rendezett vásáron alapítványi célokat szolgál majd az eladásukból befolyt összeg.

alt

 

 

alt

 

 

 

 

 


 

 

CSALÁDI NAP A SZIGNUMBAN

2017. szeptember 30.

 

 Kézműves foglalkozások, csapatjátékok és sportos programok közül válogathattak azok, akik ellátogattak a SZIGNUM Családi napjára. A 11. alkalommal megrendezett közösségi alkalmon negyven állomás feladatait lehetett teljesíteni.

– Próbáltunk nagyon változatos és színes kínálatot összeállítani, melynek szervezésébe bevontuk diákjainkat, a szülői munkaközösséget és a pedagógusainkat is. Teljesen magunkénak érezzük ezt a napot, mi főzzük az ebédet és arra törekszünk, hogy maradandó élményt nyújtsunk a családoknak – mondta Vargáné Nagyfalusi Ilona szervező, aki magára vállalta kollégáival a gulyásleves elkészítését is. Ezen kívül más gasztronómiai lehetőségek is voltak, lehetett pogácsát sütni és egészséges falatokat kóstolni, amit aztán mindenki sportos és ügyességi feladványokkal le is dolgozhatott rögtön; felmehetett a harangtoronyba, tízféle csapatjátékba kapcsolódhatott be és focizhatott is.

A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést, a Nemzedékek hídja nevű projektünk kapcsán.

A hagyományos családi napi rendezvényünkön ezúttal jelentős szerepet kaptak az önkéntesek. Az ebéd elkészítésében tanáraink segédkeztek zöldséghámozás, az üst tartalmának fáradhatatlan kevergetése, valamint az adagok kiosztása formájában. 600 tányérnyi bográcsgulyás főtt így Vargáné Nagyfalusi Ilona irányításával. Köszönjük a segítő kezek munkáját!

 

alt

 

alt

 

alt

 

Az Erasmus+ projekt kapcsán a partnerországok bemutatását tanáraink vállalták, de Finnország és Törökország esetében aSZTE két hallgatójaés egy tanár érezte kötelességének, hogy személyesen is megismertesse ezeket a távoli országokat az érdeklődőkkel.

 

 

 

alt

 

alt

 

A családi napon kapott lehetőséget a Szignum Önkéntesek Szervezete (SZÖSZ), hogy megmutassa magát. Az első akciójuk igen nagy sikert aratott: Ricsinek, egy autista fiúnak írtak közel ötven képeslapot születésnapja alkalmából. Munkájukat a rendezvényre látogatók bevonásával végezték:

 

 

alt

 


 

NYÁRI TÁBOR FONYÓDLIGETEN

 2017. július 3-7.

 

A Nemzedékek hídja pályázat támogatásával családi tábort szerveztünk Fonyódligeten 2017. július 3-7. között.

A tematikus nyári tábor alkalmával a nemzedékek közötti együttműködés gyakorlati megvalósítása (családi tábor), az önkéntesség megtapasztalása (kisgyermekek felügyelete a tábor alatt), az erőszakmentes kommunikáció megismerése (külső szakemberek bevonásával) tartozott a fő kitűzött célok közé. A tábornak összesen 42 résztvevője volt, akik egy zárt de tágas, jól felszerelt táborhelyen laktak, ahonnan pár perc sétával megközelíthető a Balaton. Az étkezést a helyi konyhában főzött finom meleg ételekkel oldották meg, a reggelit is közösen fogyasztották el, melynek előkészítésében Kinga nővér jelentős szerepet vállalt.

A tábor napirendje szerint első nap tábornyitás, keddtől péntekig délelőttönként szakmai program a szülőknek Szalai Zsanett vezetésével, ezalatt külön csoportban játék a gyerekeknek, délután pedig  szabad program keretében fürdőzést vagy kirándulást iktattunk be.

Az esti programok is igen változatosak és tartalmasak voltak: tábortűz, szalonnasütés, ismerkedés a csillagos égbolttal, foci.

 

A szakmai program általános tematikája:
─             Az Erőszakmentes kommunikáció 4 lépése
─             Hogyan kommunikáljak úgy, hogy megértsenek?!        
─             Düh és tehetetlenség helyett: együttműködés, szabadság és kompetencia a min­dennapokban            
─             Határszabás a nevelésben... Lehet erőszakmentesen?               
─             EgyüttMŰKÖDÉS a házasságban             
─             Probléma, ha a NEM a szükségletem? 
─             Köszönet: az elismerés és hála kifejezése

 Speciális gyerek,- és kamaszműhelyek tematikája:      

─             Konfliktusok az iskolában, és megoldási lehetőségek

─             Fantázia, füllentés vagy hazugság?! Ki mutat utat?

─             Nehéz családi helyzetek (válás, költözés, betegség, halál)

─             Nemcsak a száj beszél - praktikus metakommunikáció

Minden résztvevő elégedetten távozott a táborból, mivel a kellemes nyári élmények mellett sok új ismerettel is gazdagodtunk önmagunkról és a társas kapcsolataink terén.

 

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 


 

Kérjük szánjon 5 percet ennek az online kérdőívnek a kitöltésére, amennyiben papír alapon még nem tette meg.

 

IGÉNYFELMÉRŐ KÉRDŐÍV

 

EFOP-1.3.5-16-2016-00823

Abban kérjük segítségét, hogy fel tudjuk mérni az iskola és a plébánia vonzáskörzetében élő személyek érdeklődését a program iránt. Kérjük, segítsen abban is, hogy a kérdőív minél több személyhez eljusson.

 


 

Az online kérdőív  itt érhető el

 

Köszönjük!

 


 A PÁLYÁZAT CÉLJA:

Iskolánk, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium és a Karolina Iskola megnyerte a „NEMZEDÉKEK HÍDJA – Társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével” c. pályázatot.

A program alapvető céljai:

·         A helyi igényekre, lehetőségekre alapozott kisközösségek létrehozása vagy a már létező kisközösségek kapacitásainak és aktivitásának, szervező erejének fejlesztése,

·         Az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi/térségi szintű népszerűsítése konkrét önkéntes programok megvalósítása.

·         A társadalmi felelősségvállalás erősítése, a generációk közötti együttműködés és kapcsolat javítása, a családok és a társadalmi összetartás erősítése, civil társadalom megerősítése, társadalmi integráció és társadalmi szolidaritás megerősítése

 

 


alt

alt