Önkéntesség - EFOP-1.3.5-16-2016-00823
2017. június 07. szerda, 08:46

BETLEHEMEZÉS A MAKÓI IDŐSEK OTTHONÁBAN

2017. december 18.


A Batthyány utcai Szeretetotthonban nagy szeretettel fogadtak bennünket, jó volt tapasztalni az örömöt az idősek arcán. Volt olyan, aki az énekekbe is bekapcsolódott! Mindkét helyen használtunk hangosítást, ami segítette az időseket, hogy hallják is a szöveget. A gyerekek nagyon figyeltek, tudták, hogy az időseknek csak kb. egy-harmadát tudták a szobájukból az előadás helyszínére kitolni, a többiek pedig a szobájukban hallgatták hangszórón. Nagyon fontos volt, hogy minden szót a mikrofonba mondjanak a gyerekek. Jó volt látni az igyekezetüket, komolyan megrendítő volt az összeszedettségük. Sok gyerek először találkozott ennyi és ilyen beteg idős emberrel, furcsa volt nekik a látvány, a szag - de leküzdötték, és szépen helytálltak. Az előadás végén mandarint  és egy apró karácsonyi díszt adtak a jelen lévőknek.

A programban a Szent István Egyházi Általános Iskola 19 tanulója vett részt.

Felkészítőjük Nyúl Patrícia (Fidelisz nővér) volt.

 

alt

 

alt

 


 

"CIKLUS-SHOW" ÉS "TITKOS KÜLDETÉS"

2017. december 1.

 

A pályázatban új elemként szerepel a lányoknak szóló „Ciklus-show” és a fiúknak szóló „Titkos küldetés” című felvilágosító foglalkozás. A program minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük szépségét, működésének különlegeségét és csodálatos voltát erősítsék meg. A testi folyamatok kedves és látványos bemutatása az értelem mellett az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, hiszen „az értékelés a szív dolga”. De nem hiányzik az ismeret sem. A testi kompetenciát erősíti a program olyan új információk bemutatásával, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz, valamint saját tapasztalatok által. A SZIGNUM iskola 5.  és  6.  évfolyamos tanulói  számára  a  Szeged‑Csanádi  Egyházmegyei  Pasztorális  Helynökség  CsaládKözPontjának munkatársai  vezették  a  programot.  „Csak  arra  vigyázok,  amit  értékesnek  tartok!”  alapgondolattal. 

 

 


 

CSALÁDI NAP A SZIGNUMBAN

2017. szeptember 30.

 

 Kézműves foglalkozások, csapatjátékok és sportos programok közül válogathattak azok, akik ellátogattak a SZIGNUM Családi napjára. A 11. alkalommal megrendezett közösségi alkalmon negyven állomás feladatait lehetett teljesíteni.

– Próbáltunk nagyon változatos és színes kínálatot összeállítani, melynek szervezésébe bevontuk diákjainkat, a szülői munkaközösséget és a pedagógusainkat is. Teljesen magunkénak érezzük ezt a napot, mi főzzük az ebédet és arra törekszünk, hogy maradandó élményt nyújtsunk a családoknak – mondta Vargáné Nagyfalusi Ilona szervező, aki magára vállalta kollégáival a gulyásleves elkészítését is. Ezen kívül más gasztronómiai lehetőségek is voltak, lehetett pogácsát sütni és egészséges falatokat kóstolni, amit aztán mindenki sportos és ügyességi feladványokkal le is dolgozhatott rögtön; felmehetett a harangtoronyba, tízféle csapatjátékba kapcsolódhatott be és focizhatott is.

A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést, a Nemzedékek hídja nevű projektünk kapcsán.

A hagyományos családi napi rendezvényünkön ezúttal jelentős szerepet kaptak az önkéntesek. Az ebéd elkészítésében tanáraink segédkeztek zöldséghámozás, az üst tartalmának fáradhatatlan kevergetése, valamint az adagok kiosztása formájában. 600 tányérnyi bográcsgulyás főtt így Vargáné Nagyfalusi Ilona irányításával. Köszönjük a segítő kezek munkáját!

 

alt

 

alt

 

alt

 

Az Erasmus+ projekt kapcsán a partnerországok bemutatását tanáraink vállalták, de Finnország és Törökország esetében aSZTE két hallgatójaés egy tanár érezte kötelességének, hogy személyesen is megismertesse ezeket a távoli országokat az érdeklődőkkel.

 

 

 

alt

 

alt

 

A családi napon kapott lehetőséget a Szignum Önkéntesek Szervezete (SZÖSZ), hogy megmutassa magát. Az első akciójuk igen nagy sikert aratott: Ricsinek, egy autista fiúnak írtak közel ötven képeslapot születésnapja alkalmából. Munkájukat a rendezvényre látogatók bevonásával végezték:

 

 

alt

 


 

NYÁRI TÁBOR FONYÓDLIGETEN

 2017. július 3-7.

 

A Nemzedékek hídja pályázat támogatásával családi tábort szerveztünk Fonyódligeten 2017. július 3-7. között.

A tematikus nyári tábor alkalmával a nemzedékek közötti együttműködés gyakorlati megvalósítása (családi tábor), az önkéntesség megtapasztalása (kisgyermekek felügyelete a tábor alatt), az erőszakmentes kommunikáció megismerése (külső szakemberek bevonásával) tartozott a fő kitűzött célok közé. A tábornak összesen 42 résztvevője volt, akik egy zárt de tágas, jól felszerelt táborhelyen laktak, ahonnan pár perc sétával megközelíthető a Balaton. Az étkezést a helyi konyhában főzött finom meleg ételekkel oldották meg, a reggelit is közösen fogyasztották el, melynek előkészítésében Kinga nővér jelentős szerepet vállalt.

A tábor napirendje szerint első nap tábornyitás, keddtől péntekig délelőttönként szakmai program a szülőknek Szalai Zsanett vezetésével, ezalatt külön csoportban játék a gyerekeknek, délután pedig  szabad program keretében fürdőzést vagy kirándulást iktattunk be.

Az esti programok is igen változatosak és tartalmasak voltak: tábortűz, szalonnasütés, ismerkedés a csillagos égbolttal, foci.

 

A szakmai program általános tematikája:
─             Az Erőszakmentes kommunikáció 4 lépése
─             Hogyan kommunikáljak úgy, hogy megértsenek?!        
─             Düh és tehetetlenség helyett: együttműködés, szabadság és kompetencia a min­dennapokban            
─             Határszabás a nevelésben... Lehet erőszakmentesen?               
─             EgyüttMŰKÖDÉS a házasságban             
─             Probléma, ha a NEM a szükségletem? 
─             Köszönet: az elismerés és hála kifejezése

 Speciális gyerek,- és kamaszműhelyek tematikája:      

─             Konfliktusok az iskolában, és megoldási lehetőségek

─             Fantázia, füllentés vagy hazugság?! Ki mutat utat?

─             Nehéz családi helyzetek (válás, költözés, betegség, halál)

─             Nemcsak a száj beszél - praktikus metakommunikáció

Minden résztvevő elégedetten távozott a táborból, mivel a kellemes nyári élmények mellett sok új ismerettel is gazdagodtunk önmagunkról és a társas kapcsolataink terén.

 

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 


 

Kérjük szánjon 5 percet ennek az online kérdőívnek a kitöltésére, amennyiben papír alapon még nem tette meg.

 

IGÉNYFELMÉRŐ KÉRDŐÍV

 

EFOP-1.3.5-16-2016-00823

Abban kérjük segítségét, hogy fel tudjuk mérni az iskola és a plébánia vonzáskörzetében élő személyek érdeklődését a program iránt. Kérjük, segítsen abban is, hogy a kérdőív minél több személyhez eljusson.

 


 

Az online kérdőív  itt érhető el

 

Köszönjük!

 


 A PÁLYÁZAT CÉLJA:

Iskolánk, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium és a Karolina Iskola megnyerte a „NEMZEDÉKEK HÍDJA – Társadalmi szerepvállalás erősítése közösségek építésével” c. pályázatot.

A program alapvető céljai:

·         A helyi igényekre, lehetőségekre alapozott kisközösségek létrehozása vagy a már létező kisközösségek kapacitásainak és aktivitásának, szervező erejének fejlesztése,

·         Az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi/térségi szintű népszerűsítése konkrét önkéntes programok megvalósítása.

·         A társadalmi felelősségvállalás erősítése, a generációk közötti együttműködés és kapcsolat javítása, a családok és a társadalmi összetartás erősítése, civil társadalom megerősítése, társadalmi integráció és társadalmi szolidaritás megerősítése

 

 


alt

alt

 

 


 

 

 

Módosítás dátuma: 2018. január 16. kedd, 16:50