Erasmus+ Iskola határok nélkül

 

"Education without Borders" - Új Erasmus+ projektünk bemutatása

 

Erasmus+ 2018-1-RO01-KA229-049265_4 

Októberben indult az Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek program keretében megvalósuló legújabb projektünk, mely a 2018-1-RO01-KA229-049265_4 azonosító számot kapta és Education without borders (Iskola határok nélkül) címen fut. A pályázat négy európai intézmény (kettő a romániai Moreni városból, egy az angliai Romfordból, illetve a SZIGNUM Iskola) és egy nagyon távoli kis szigeten, a Madagaszkár melletti Reunionon található Saint Louis egyik iskolája (mint francia fennhatóság alatt álló terület) közötti szoros együttműködését támogatja. A pályázat témája a nem formális és informális tanulási módok kipróbálása, alkalmazása és népszerűsítése. Célja, hogy ezekkel a színes, tanórán kívüli ismeretgyarapító módszerekkel érdekesebbé és változatosabbá tegyük az iskolai munkát, ezáltal pedig vonzóbbá magát az iskolát.

Iskolánkban ez a projekt október 6-án indult, amikor a családi napra látogatóknak bemutattuk a pályázatot. A következő fontos esemény október 9-12. között valósult meg, amikor a partner intézmények képviselői személyes találkozón vettek részt a pályázatot irányító egyik moreni iskolában. Itt főleg projektszervezési kérdésekről egyeztettünk, de kitűztük az első év munkarendjét, felvázoltuk a februári reunioni találkozó tartalmát, és szétosztottuk a projekttel kapcsolatos főbb feladatokat is.

A projekt fontos része lesz az ún. mobilitások megvalósítása, amikor az iskolák néhány fős küldöttsége (4-5 tanuló és 2 tanár) egyhetes projektmunka erejéig találkozik a többiekkel. Döntés született arról, hogy a mobilitások a következő sorrendben és helyszíneken valósulnak meg:

1. Saint Louis (Reunion, Franciaország): 2019 februárja

2. Moreni (Románia): 2019 májusa

3. Romford (Anglia): 2020 februárja

4. Makó: 2020 májusa

A találkozó hivatalos munkafeladatai mellett jutott idő a kötetlen programokra is: ismerkedés, bukaresti városnézés, a parlament és a tergovistyei vár megtekintése. A moreni két iskolában igazán jó házigazdákat, a francia és angol munkatársakban pedig jókedvű, kreatív és nagy tudású embereket ismerhettünk meg. Bízunk benne, hogy az előttünk álló két év során sok szignumos tanár és diák élvezheti a projekt gyümölcseit.

 

 

   

 alt