Életük a filmkészítés...

Mozgóképben látják, érzik és örökítik meg a pillanatot A SZIGNUM hagyományteremtő szándékkal szervezte meg 2010. november első hetében az I. Vizuális és Média Hetet, amely újszerű és egyedülálló kezdeményezésnek számít a térségben. Az ötnapos programsorozat ötletgazdája Czibolya Kálmán, az intézmény audiovizuális szakkörének vezetője volt. A világszerte ismert szakember alapította a Makói Videó és Művészeti Műhelyt, amely 1994 óta fedezi fel és képzi a fiatal filmes tehetségeket. Közülük ketten, Vígh Róbert és Balázs István Balázs látogattak el egykori mesterük meghívására a SZIGNUM-ba, ahol közönségtalálkozó keretében meséltek munkájukról, terveikről. Őket faggattuk a siker titkáról és feladataik kulisszatitkairól.
Vígh Róbert, a TV2 és a Megasztár produkció technikai rendezője:
- Alapvetően szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon jó szakmai és emberi alapokról indulhattam. Nyilván van bennem tehetség is, amit rengeteg munkával kell mindig fejleszteni. Fontos, hogy az ember meglássa az adódó lehetőségeket, és azokat meg is tudja ragadni. De jó érzékkel kell megválasztani, hogy melyek mutatnak előre, melyiknek lehet folytatása. Lehet, hogy közhelyes, de igaz; jó helyen kell lenni jó időben. Szükséges az a pillanat, amikor minden összejön az ember életében. Most éppen ezt érzem, a Megasztár kapcsán. Ehhez is ki kellett várnom, kicsit kockáztatnom is, hogy megérjen ez az alkalom. Az eddigi életem a folyamatosságról szól, a Műhely után a szegedi egyetemi stúdióba kerültem, majd a városi televízióba, és onnan a TV2-be. A szakmai létrát viszonylag fiatalon és nagyon rövid idő alatt jártam be, öt év alatt lettem vágóból technikai rendező. A jelenlegi szuperprodukció utómunkálataiban veszek részt, és az előkészületeknél a kreatív team elképzeléseit lebonyolítom. Ezek rendkívül összetett feladatok, figyelmet és precizitást igényelnek, de nagyon élvezem őket. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedem, nincs státuszom. Ez szabadságot, függetlenséget jelent, de állandóságot nem. Bízom abban, vagyok annyira szorgalmas és kitartó, hogy ez is biztonságot nyújtson nekem. Emellett vannak saját filmjeim és műsorom is, amit megrendelésre gyárt le a vállalkozásom. Azoknak, akik szeretnének ezen a pályán elindulni, éreznek magukban kedvet és tehetséget, mindenképpen keressék Kálmánt, aki nagyon jó szakmai alapokat tud nyújtani. A média világában két dologra kell felkészülni; egyrészt rengeteg időt kell szánni a munkára, másrészt a lehetőségekkel kell nagyon jól sáfárkodni.
Balázs István Balázs a SZIGNUM egykori diákja, számos hazai és nemzetközi filmes díj tulajdonosa, a Duna Tv és az RTL Klub X Faktorának operatőre:
- Meghatározó élmény volt, hogy itt tanultam, mert a filmes pályám is itt kezdődött azzal, hogy az iskola egy nyári táborában megismerkedtem a Műhely tagjaival, akik ott forgattak. Meg természetesen azért is, mert az első jelentősebb alkotásom, a Szünet helyszíne a SZIGNUM volt. Innen indultam, utána felkerültem főállásba a Duna Tv-hez, mint operatőr, és elmondhatom, hogy jelenleg szinte az összes hazai csatornánál dolgozom. Természetesen a saját örömömre való filmezés is megmaradt, ez egyfajta belső késztetés bennem, mondhatni a sorsom. Sajnos nincs mindig elegendő időm rá, a folytonos munka állapotában vagyok, és terveim közt szerepel az is, hogy felsőfokú szinten mélyítsem a tudásomat. Úgy érzem, mindig van mit tanulnom, próbálok állandóan fejlődni és a legjobban kihozni magamról. A filmjeimben jól nyomon lehet követni azt az utat, amit bejártam eddig. Szerintem az a legfontosabb, hogy az ember arra a feladatra, pályára találjon rá, amiben örömét leli, mert az abba fektetett energia megsokszorozódik. Természetesen fontos, hogy legyen egy hely, ahol lehet gyakorolni, és emberek is, akik bejártak már utakat és át tudják adni a tanácsaikat, tapasztalataikat. Nekem a Műhely és Kálmán jelentették ezt, de mindenkinek meg kell keresni a saját lehetőségeit.
-sza-
A médiahetet a főszervező Czibolya Kálmán így értékelte: Összességében elmondhatom, hogy ez az újszerű kezdeményezés elérte a célját. Nagy érdeklődés mellett zajlott minden program és színvonalas volt. Úgy érzem, komolyan segített a gyerekeknél az értékteremtésben, ösztönözte őket az alkotásra. Örvendetes, hogy a SZIGNUM-ban ennyire erős a média irányvonal. Jövőre mindenképpen lesz folytatás, és számos új ötlettel fog még gazdagodni a program.