A Kerékpáros Baráti Kör működése 2004 őszétől

 2004. augusztus 6-án elhunyt Ruszkai Béla, a Kerékpáros Baráti Kör létrehozója, az iskolai természetjárás legfőbb mozgatója. Halála után át kellett gondolnunk, hogyan tudjuk a pótolhatatlan veszteséget követően tovább folytatni a kerékpározás általa kialakított hagyományait. Nagy segítséget jelent, hogy az iskola korábban – elsősorban adományok, pályázatok útján – beszerzett kerékpárjai a legszegényebbek számára is lehetővé teszik a biciklizés iskolai gyakorlását, túrákon való részvételüket.         Fontosnak tartjuk a szabályos közlekedésre nevelést, ezért az iskola előtti KRESZ-pályán – elsősorban osztályfőnöki órákon – lehetőséget biztosítunk a legfontosabb szabályok megismerésére, begyakorlására leginkább az alsós gyerekek számára.
        2006 tavaszától rendszeressé tettük a péntek délutáni rövidebb kirándulásokat, amelyeken főleg a kisebbekkel (3 – 7. osztályig) ismertetjük meg Makó környékének nevezetességeit, természeti szépségeit és persze a közúton való csoportos kerékpározás alapvető szabályait. Igyekszünk a környező településekre a kisebb forgalmú utakon, illetve a Maros töltésén eljutni úgy, hogy késő délután már mindannyian hazaérkezhessünk. Ezek a rövidebb, 15 – 30 km-es túrák adják az alapot későbbi nyári terveinkhez.

2006. június: Tavasztréning – Kerékpártúrák a határban

        Nagyobb diákjainkkal (6 – 10. oszt.) részt szoktunk venni a CSMTSZ ill. a Makói Természetbarát Sportegyesület által szervezett egész napos programokon is.
        Így 2006 májusában a kübekházi hármashatár megnyitásakor Óbébára kerekeztünk, ahol a Téry Ödön emlékére szervezett nagyszabású ünnepség résztvevői voltunk.
       2007. március végén Nagyszentmiklóson emlékeztünk meg Révai Miklósról és Bartók Béláról seregnyi makói iskolás és pedagógus társaságában.
        Szeptember elején a rossz idő sem tudta visszariasztani diákjainkat, hogy az I. Makói Hagymatúrát teljesítsék.

2007. október: Hagymatúra

          Nyaranta többnapos kerékpáros táborokat szervezünk elsősorban gimnazistáink és volt tanulóink részvételével.            2006. július elején Battonya – Világos – Máriaradna – Arad – Pécska voltak három napos kirándulásunk legfőbb állomásai. (Ezt a túrát még Ruszkai Béla álmodta meg…)

     2006. augusztus: Világosi kerékpártúra

          2006 augusztusában regéci sírjánál emlékeztünk alapítónkra, majd Tokaj, Debrecen, Gyomaendrőd és Orosháza érintésével bicikliztünk haza.

  2006. szeptember: Kerékpárral Regéctől Makóig

          2007 nyarának célpontjául Kalocsát tűztük ki, az érseki város környékét jártuk be négy nap alatt, oda úton, visszaúton is kerékpározva. Szálláshelyünk a bátyai plébánia volt.

       2007. október: Beszámoló Bátya 2007

              A 2007/2008-as tanévben több sportos rendezvényünknek is helyszíne volt a kerékpáros közlekedési pálya. Mind a kisebbek, mind a felsősök igen érdeklődők akár az ügyességi, akár a szabályossági feladatok iránt. 

2008-as nyarunkra 11 év után ismét Balaton környéki kirándulást szerveztünk, mivel Regina nővér jóvoltából kiváló szálláslehetőség adódott Balatonszabadiban. A július eleji túra változatosra, érdekesre sikeredett.

                                                                       2008. szeptember: Kerékpáros tábor. Július 7-11.

            2008 őszén közel 10 kilométernyi kerékpárút épült Makón, így 2009 tavaszán kiemelt feladat ezek biztonságos és szabályos használatának elősegítése diákjaink körében.

 

                                                                          Horváth János, Kiss Pál, Majoros Márton, Mészáros Ildikó