A SZIGNUM zöldre vált!

 

Új, környezetvédelmi gimnáziumi tagozatunk indul

MEGHÍVÓ letöltése: 1. oldal    2. oldal

A makói kistérségben elsőként a Szent István Egyházi Gimnáziumban lesz lehetősége a diákoknak középfokú ökológiai tanulmányokat folytatni. 2011. november 7-én, hétfőn, faültetéssel és időkapszulák elhelyezésével hirdetjük meg az intézmény új, környezetvédelmi tagozatát. A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvényen dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgtója köszönti a vendégeket és dr. Rákhely Gábor docens, az SZTE Környezettudományi Intézetének vezetője mond ünnepi beszédet.


A SZIGNUM gimnáziuma közel két évtizede sajátos színfoltja Makó és környéke középfokú oktatási palettájának. Egyházi fenntartásunk révén a konzervatív értékeket képviseljük, amit színvonalas idegen nyelvi oktatási profillal és modern technikák alkalmazásával ötvözünk, négy és hat évfolyamos tanulmányi területeken. Az osztályaink speciális tantervű idegen nyelvi tagozatként működnek. 7. évfolyamtól speciális angol nyelvi oktatás folyik heti 5 órában, második idegen nyelvet a francia és német közül választhatnak a gimnazista diákjaink. A térségben egyedülálló módon két angol és egy francia lektor segíti a tanulmányi munkánkat. E tanév szeptemberétől a SZIGNUM általános iskolai tagozata az ország egyetlen katolikus, magyar-angol kéttannyelvű iskolájává vált, amelynek felmenő rendszere a gimnázium oktatási munkáját is alapvetően érinteni fogja a jövőben.


A Szent István Gimnázium most fejlődésének fontos állomásához érkezett. A meglévő hat évfolyamos speciális angol és négy éves emelt szintű idegen nyelvi tagozataink mellett a 2012/13-as tanévtől kezdődően környezetvédelmi tagozatot indítunk. A 9. osztálytól kezdődő képzésünk célja a profiljába tartozó tantárgyakból az emelt szintű érettségire való felkészítés és a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás megalapozása. A környezetvédelmi szaktárgyi órák keretében magasabb óraszámban tanulhatják a diákjaink a biológia, földrajz és kémia tárgyakat, és elméleti ismereteiket nyáron terepgyakorlatokkal mélyíthetik el. A specializáció a kor kihívásainak megfelelően, a legfontosabb természeti problémákra fókuszál, és a fiatalok környezettudatos magatartását alapozza meg.
A következő tanévtől induló tagozatra hívja fel a figyelmet a november 7-i ünnepségen az iskola utcakertjébe helyezendő 5 gömbkőris, melyeket  osztályaink a sajátjukként ültetnek el. Gyökerükhöz olyan egyedileg készített időkapszulákat helyeznek el, amelyek az örökbefogadó diákcsoportok rövid gondolataikat és aláírásaikat tartalmazzák. Jelképes cselekedetük, reményeink szerint a jövő tanulógenerációnak is üzenet értékű lesz, évtizedek múltán is.