A RÉGÉSZETI MUNKA

 - Élmények és gondolatok a szabadegyetemi előadásból -

 
   Egy Óföldeákon feltárt településnek köszönhetően, bepillantást nyerhettünk a bronzkori mindennapokba is. Az itt talált házak nyomát térképre véve, a település lassan kezd alakot ölteni, és a környékükön talált különféle kerámiák maradványaiból megtudhatjuk, hogy egy bronzkori települést vizsgálunk. A sok nagyméretű ház többnyire egyforma (20-25 méter hosszúak). A méretükből tehát arra lehet következtetni, hogy a család összes tagja mellett, a szolgákat és az állatokat is bent tartották, pl. birkákat, lovakat. Ezek ugyanis fontos értéktárgyak voltak. A házak több generáció számára készültek, nem ritkán 60-70 vagy akár 80-100 évig is használták őket. A házakat a cölöpszerkezetük alapján lehet rekonstruálni. A cölöpök leginkább tölgyfából készültek.
  Egyre szélesebb körben alkalmazzák sikerrel és egyre nagyobb karriert fut be az ún. kísérleti régészet. Ennek a módszernek a lényege, hogy az egykor használt eszközöket a régészek újra elkészítik, és ezek segítségével megpróbálják felépíteni a vizsgált épületet, az ezekben talált bronzkori eszközökkel, például bronz baltával végzik a fák kivágását és azok csiszolását is.
   A település ebben a korban főként három típusú lehet. Egyik a víz közelben épült, leginkább tanyához hasonló házak, lehet egy több házból álló kisebb település, amit parcellák vesznek körül, és vannak a sűrűn lakott falvak.
   Az egyik legfontosabb és leggazdagabb információs bázisok a kutak. Ezek ugyanis konzervként őrizték meg a bennünk lévő anyagokat hosszú időn keresztül. Információ nyerhető belőlük a szerves anyagok vizsgálatakor, a vízben ugyanis sok növény- és fémmaradvány található.
   Az óföldeáki település bővelkedik bronz tárgyakban is. A legvalószínűbb elképzelés szerint, a leletek gondos elrendezése valamiféle vallási rítussal összefüggő szakrális cselekmény lehetett.
 
Majoros Máté 12.G
A nagy sikerű Szent István Szabadegyetem előadásai az idei tanévben is folytatódnak…
tudományról, kultúráról, közéletről magasfokon…