Mit jelent a páros vizsga?

 Mit jelent a páros vizsga?

 

A szóbeli kommunikáció készségnél a vizsgázók párban adnak számot tudásukról, ahol a két nyelvvizsgáztató tanár közül az egyik, aki a diákokkal szemközt foglal helyet, egyfajta moderátor szerepet tölt be. A vizsgáról hangfelvétel készül. Ennek célja a minőségbiztosítás, illetve a felülvizsgálat esetén a felülvizsgálati szakértő a hangfelvétel újrahallgatása alapján hozza meg döntését.

A bemutatkozás után a vizsgázók számot húznak, ami kijelöli a beszélgetés témáját és a képmontázst. A témát a vizsgázóknak közösen kell megvitatniuk és minderről kifejteni véleményüket. Végül a vizsgáztató képmontázst mutat a jelentkezőknek, amelyekről külön-külön kell beszélniük. A másik nyelvvizsgáztató a vizsgázók teljesítményét értékeli és közvetlenül nem vesz részt a szóbeli kommunikációban.

 

Kik lehetnek párban?

 

Mivel a szóbeli vizsgán két vizsgázó egyszerre tesz tanúságot tudásáról, párokat kell alkotni. Lehetőség van azonban arra, hogy az azonos nyelvből, azonos szintre és azonos vizsgaidőszakra jelentkezők esetében a vizsgázó jelentkezéskor megnevezze a kívánt vizsgapartnert, a jelentkezési lapra ráírhatja a vizsgapartnerének a nevét, és a Nyelvvizsgaközpont munkatársai ez alapján osztják be a szóbeli vizsgára. Amennyiben a vizsgázók a jelentkezési határidőn belül nem jelzik efféle igényüket, a gép sorsolásszerűen osztja be a szóbeli vizsgára a jelentkezőket. Megjegyzés: amennyiben a vizsgázók külön kérték vizsgázó társukat, a bemutatkozáskor párjukat kell jellemezni, nem pedig magukról beszélni.