Erasmus+ partnerségi pályázat 2017-2019
Konfliktuskezelési képzés szülőknek
Tovább olvasom...
 
Erasmus+ partnerségi pályázat 2017-2019

2018.01.08-10.

 

2. ERASMUS+ nemzetközi találkozó, Bakon

Két éves ERASMUS+ projektünk 2. nemzetközi találkozóját rendezték meg Bakon. Négy nemzet képviseltette magát: Portugáliából 3 kolléga, Törökországból 4 kolléga, 2 finn tanár illetve a makói és a baki kollégák találkoztak a Zalai-dombság gyönyörű kis falujában.

A három napos találkozó alatt, folytattuk az erőszakmentes kommunikáció elsajátítását, elméleti-gyakorlati illetve játékos feladatokon keresztül.

A nemzetközi csapat véleménye szerint a találkozó leghasznosabb része, az 5.-6.-7. osztályos tanulók által - angol nyelven - bemutatott EMK-s tanóra volt, mely során a játékos bevezető gyakorlatok után a gyermekek egy konkrét mediációs szituációt mutattak be angolul.

Úgy gondoltuk a részvevőkkel egyetemben, hogy ezeket a gyakorlatokat saját tanulóinkkal is alkalmazni fogjuk és fokozatosan próbáljuk beépíteni az Erőszakmentes Kommunikációt mindennapi tanításunkba.

Természetesen jutott idő a jövendőbeli feladatok megbeszélésére, illetve tisztáztuk az elkövetkezendő találkozók időpontjait is.

 

A baki kollégák vendégszeretete végigkísérte ottlétünket, és a közös programoknak köszönhetően (pl. multikulturális táncház, kötetlen beszélgetések) úgy érezzük, egy igazi nemzetközi csapattá kovácsolódtunk össze.

 alt

 

 


 

 

 

2017. november 27-30.

 

 

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó

2017. november 27-30. között iskolánk adott helyet a Formáljuk át az európai iskolák légkörét az erőszakmentes kommunikáción alapuló kortárs mediáció segítségével című Erasmus+ program első nemzetközi projekttalálkozójának. Nagy izgalommal készültünk az eseményre, mivel ez volt az első alkalom, amikor a távoli országokban található projektpartner iskolák képviselőit személyesen is megismerhettük. A finn, portugál, olasz és a dunántúli baki iskola küldöttsége az első napon budapesti sétahajós városnézéssel és közös vacsorával egybe kötött ismerkedéssel „pihenték ki” a hosszú utazás fáradalmait.

 

Másnap a Hagymaházban ünnepélyes keretek között megnyitottuk a találkozót, majd délután elkezdődött a munka érdemi része, ahol a pályázat minden eddigi és jövőbeli elemét megvitattunk, és igyekeztünk mindenki számára elfogadható projekttervet kialakítani. Most már bizonyosan tudjuk, hogy melyik találkozó mikor és hol lesz megtartva, eldőlt, hogy a portugál diákok munkája lesz a projekt logója, illetve hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, hogy milyen formában kell beadni a pályázat beszámolóját, stb.

Szerdán a résztvevők Rambala Éva neves EMK tréner jóvoltából ízelítőt kaptak az erőszakmentes kommunikáció és a kortársi mediáció módszertanából. Délután Rambala Éva a szülőknek tartott előadást Szívek és szavak, az Erőszakmentes kommunikáció lényegéről címmel. Külföldi vendégeinket ezalatt Heather Gemmel volt kedves munkatársunk kalauzolta a városban.

Csütörtökön délelőtt vendégeinknek a Hagymatikumban volt lehetőségük élményekkel gazdagodni, de volt, aki inkább a lombkorona-sétányt és a kalandparkot választotta. Ebéd után elköszöntünk a külföldi vendégeinktől, de iskolánkban a találkozó vonzáskörében további rendezvényeket tartottunk: tanáraink a baki iskola igazgatójának gondolatébresztő szemináriumán vettek részt, míg a projektbe közvetlenül bevont néhány kolléga a baki iskola egyik tanárának módszertani útmutatásait és tanácsait hallgathatta.

A nemzetközi projekttalálkozó igazolta létét: közösen megteremtettük a két éves együttműködés alapjait, fontos új ismeretekkel gazdagodtunk, és a projektet népszerűsíteni tudtuk a sajtó nyilvánossága és az érdeklődő szülők felé. A messzi országokból érkezett vendégeinkben lelkes, nyitott és igen barátságos személyeket ismerhettünk meg, és mind alig várjuk a következő találkozót, amire egy hónap múlva Bakon kerül sor.

Végezetül az Erasmus+ projekt team nevében megköszönöm minden kedves kolléga munkáját, aki részt vett a szervezésben, azoknak a támogatását, akik vállalták a helyettesítéseket, és mindenkinek az együttműködését közös céljaink elérése érdekében.

 

Gulyás Attila

 

 alt

alt

alt

alt 

alt

 


2017. szeptember 30. - Projektnyitó rendezvény

 

Iskolánk hagyományos családi napja egyben a Transform our Schools Climate  across Europe by Peer Mediation Based on Nonviolent Communication (TSCE) című nemzetközi pályázatunk megvalósításának kezdő napja is volt, melynek mintegy 600 résztvevője gyűlt össze.

 

Tovább olvasom...